În România, lunile noiembrie şi decembrie sunt unele cu multiple schimbări la nivel politic şi bineînţeles că aceste schimbări afectează mediul economic, social, dar şi viaţa noastră de zi cu zi. Perioadele dinamice, aşa cum este şi aceasta, sunt caracterizate de o instabilitate care afectează şi presa, dar şi modul în care publicul ascultă şi înţelege ştirile. În plus, fluxul mare de informaţii, ştiri, articole şi postări pe reţelele de socializare poate deveni copleşitor. Echipa Klarmedia sare în sprijinul specialiştilor în marketing şi comunicare, dar şi în cel al publicului, cu un scurt ghid despre cum te informezi corect în perioadele cu multiple schimbări.
Verifică reputaţia şi calitatea surselor de informare
Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a te asigura că ai parte de informații corecte acela de a alege surse credibile. Practic, trebuie să optezi pentru publicații cunoscute pentru profesionalismul lor, dar și pentru echilibru jurnalistic. În mod ideal, revistele, ziarele şi posturile radio şi TV serioase sunt cele care prezintă informaţii bazate pe fapte și analize serioase. Bineînţeles, ar trebui să eviţi sursele anonime sau site-urile obscure, care pot propaga informații false sau părtinitoare. Un mod uşor de a verifica sursele este acela de a te baza pe istoricul lor, pe recenziile publicului, dar şi pe datele şi sursele oficiale pe care respectiva publicaţie le citează.
Sursele cunoscute, cu o bună reputaţie, la care au lucrat şi lucrează jurnalişti serioşi, cu acces la date oficiale sunt, aşadar, preferabile celor obscure.
Citeşte informaţiile din mai multe perspective
Una dintre regulile de aur în jurnalism este aceea de a verifica orice informaţie din trei surse, dar şi publicul poate folosi acest truc pentru a verifica faptele prezentate de jurnalişti. Adesea, este recomandabil să verifici cum sunt prezentate informaţiile din două sau mai multe perspective, ca mai apoi să le treci prin propriul filtru de gândire critică. Ce înseamnă asta, practic? Să alegi surse care se poziţionează atât pro, cât şi contra sau neutru faţă de o ştire, un eveniment sau o informaţie de actualitate. Comparația între acestea te va ajuta să identifici nuanțele și să descoperi eventualele prejudecăți.
Aminteşte-ţi că este mereu de dorit să priveşti evenimentele în desfăşurare în mai multe “oglinzi”, pentru a te apropia de adevăr şi pentru a-ţi forma o părere bazată pe informaţii diferite.
Evaluează obiectivitatea jurnaliştilor şi a surselor
Cu toţii suntem tentaţi să citim şi să consumăm acele informaţii cu care suntem de acord şi rezonăm. Cu toate acestea, este bine să evaluăm obiectivitatea tuturor surselor, inclusiv a celor preferate, măcar din când în când. Indiferent ce ziar citeşti, fie el online sau tradiţional, ori ce post TV urmăreşti, este util să îţi pui câteva întrebări pentru a-l evalua corect: are titluri senzaționale sau exagerate? Utilizează un “limbaj de lemn” sau unul emoțional sau subiectiv? Omite citarea surselor când prezintă informaţii noi, ştiri sau păreri cu privire la evenimentele în desfăşurare?
Dacă răspunsul la întrebările de mai sus este “Da,” este momentul să cauţi noi surse de informare. Acesta este, de altfel, unul dintre cele mai bune moduri de a te informa corect în perioadele cu multiple schimbări.